четвер, 1 серпня 2019 р.

ОСТАННІ ПОСТРІЛИ


       Їх оточили на Нивецькому хуторі в Дубровицькому районі Рівненської області силами РВ МДБ та підрозділу місцевого гарнізону, що тоді називалося чекістсько-військовою операцією. За рахунок докладної інформації та несподіванки обласне Управління МДБ сподівалося взяти живими керівників ОУН, які активно діяли на цьому відтинку.
       Інформатор не збрехав і не помилився: в клуні місцевої мешканки Марії Шмигилевської справді був добре замаскований повстанський схрон. Та вже при підході до нього ворога зустрів прицільний автоматний вогонь. У донесенні повідомляється, що «бандиты открыли по опергруппе огонь, а затем видя безвыходное положение, покончили жизнь самоубийством».
      
В убитих опізнані: Веремко Сергій Володимирович, 1922 року народження, керівник надрайонного проводу ОУН - псевдо «Устим»; Кузьмич Федір Маркович, 28-29 років, керівник зв’язку надрайонного проводу ОУН – псевдо «Кріт».
Додаткова інформація. Три райони складали надрайон:  а) комендант надрайону; б) заступник; в) зв’язкові. Три надрайони утворювали округу. Залежно від обставин могли бути зміни. Читайте звіт про чисельний та організаційний стан Волинського і Рівненського підпілля, поданий Степанові Бандері 1941 року.  СТРУКТУРА ОУН  http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/67001/15-Marchuk.pdf?sequence=1
      
     Олекса Палійчук.

Немає коментарів: